Hoewel de zomer door velen geliefd is, brengt dit seizoen ook enkele nadelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de overlast van wespen. Wespen kunnen in deze maanden erg hinderlijk zijn. Dit is soms niet alleen tijdelijk wanneer u buiten probeert te genieten van een drankje of het weer, maar in sommige gevallen ook voor een langere tijd wanneer wespen een wespennest weten te bouwen bij uw huis. Zoals velen waarschijnlijk al weten, is de wespenkoningin de baas van het wespennest. Zij speelt hierbij dan ook een belangrijke rol. In deze blog leggen wij uit hoe u de wespenkoningin kunt herkennen en of u deze moet doden of juist met rust moet laten.

Wat is een wespenkoningin?

Zoals eerder vermeld, is de wespenkoningin de baas van het wespennest. Zij is ook wel het hart van het wespenvolk. Ze ziet er anders uit dan de andere wespen en speelt daarbij een belangrijke rol in de voortplanting van het wespenvolk. Wanneer het winterseizoen voorbij is en de koningin uit haar winterslaap komt, begint ze met het stichten van een nieuwe wespenkolonie. De wespenkoningin is dus de moeder van alle wespen die geboren worden in een nest. De eerste larven worden in het nest verzorgd totdat ze volwassen genoeg zijn om de taken over te kunnen nemen. Het duurt doorgaans enkele weken voordat arbeiderswespen zich van eieren tot volwassen diertjes ontwikkelen. De wespenkoningin is dus ontzettend belangrijk voor het voortbestaan van de kolonie.

Hoe kunt u de wespenkoningin herkennen?

Er zijn een aantal aspecten waaraan de wespen koningin kan worden herkend. De koningin lijkt natuurlijk nog steeds op een normale wesp, dus het is wel goed zoeken om de wespenkoningin te kunnen identificeren tussen alle wespen rond een nest. Als u goed kijkt, zijn er echter wel verschillen tussen een normale wesp en hun leider. Hieraan kunt u de wespenkoningin herkennen:

Grootte: De koningin is over het algemeen groter dan haar arbeiderswespen. Overige wespen zijn vaak wat smaller. De wespenkoningin kan maar liefst twee keer zo groot zijn als de arbeiderswespen. Een gewone wesp kan ongeveer 10 tot 15 millimeter worden en de wespenkoningin wordt gemiddeld 20 millimeter.

Bouwactiviteit: Vroeg in het voorjaar is de wespenkoningin degene die het wespennest bouwt, daarom is de kans groot dat u haar hieraan kunt herkennen. Ze werkt in deze periode voornamelijk alleen, aangezien de eerste lichting aan arbeiderswespen nog geboren moet worden.

Eenzaam: Zoals eerder aangegeven is de koningin in de eerste paar maanden voornamelijk alleen. Veel andere wespen zijn vaak in groepen te herkennen. De koningin focust zich echt alleen op het nest van de kolonie zelf. De koningin kan dus vroeg in het seizoen herkend worden.

Wespen koningin doden of niet?

De belangrijke vraag is natuurlijk of u deze wespen koningin moet doden of dat u dit juist niet moet proberen. Wij begrijpen dat u graag van uw wespennest af wilt, aangezien dit voor veel overlast kan zorgen. Om van het wespennest af te komen, kunt u daarom voor verschillende opties kiezen. U kunt ervoor kiezen om het nest zelf weg te halen. Een methode die populair en tevens ook effectief is, is om het nest voorzichtig los te maken met een mes en vervolgens in een emmer water te laten verdrinken. In de meeste gevallen zal de koningin dan ook verdrinken. Natuurlijk zitten hier wel risico’s aan vast. Door ervoor te kiezen om de koningin te doden, voorkomt u wel definitief dat er nieuwe wespenlarven ontstaan. Lees hier hoe u op een andere manier van een wespenval af kunt komen en de plaag kunt uitroeien.

Last van een beginnend wespennest? Lees dan deze blog!

Een wespennest professioneel laten verwijderen

U kunt er ook voor kiezen om een professioneel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Deze bedrijven weten natuurlijk precies hoe ze met dit ongedierte moeten omgaan en kunnen na de klus ook voor u controleren of het wespennest volledig is weggeruimd. Dit gebeurt op een veilige manier. Het wordt door velen daarom ook aangeraden om het verwijderen van een wespennest inclusief wespenkoningin door een professioneel bedrijf te laten doen. Zo weet u zeker dat het veilig en effectief gebeurt, en u zelf geen risico loopt.

Ten slotte, kunt u ook kiezen voor een iets diervriendelijke optie. U kunt namelijk ook de koningin laten vangen. Door de wespenkoningin te vangen, zullen de andere wespen de koningin volgen en zo  verplaatsen zij zich dus mee met de koningin. Hierdoor zullen vrijwel alle wespen weggaan uit hun nest, omdat ze verder geen rol meer hebben zonder de wespenkoningin. Op deze manier doodt u de wespenkoningin niet, maar wordt ze naar een betere plek gebracht, waar ze aan het einde van het seizoen vanzelf dood zal gaan.