Heeft u last van ratten in uw huis? Dan bent u zeker niet de enige! Want deze knaagdieren zorgen al een langere tijd voor overlast in Nederland. Het is natuurlijk een onaangename verrassing wanneer u erachter komt dat u last heeft van ratten in uw huis. Ratten nemen namelijk ziektes met zich mee en verspreiden deze ook naar andere mensen en dieren. Daarnaast kunnen ze ook nog eens uw woning beschadigen.

Wanneer u constateert dat u ratten in huis heeft, is het belangrijk om hier ook meteen naar te handelen. Zorg er voor dat u actief te werk gaat wanneer u ratten wil verdrijven en schakel direct een ongediertebestrijder in. Ga overigens niet zomaar zelf met rattengif te werk, dit is namelijk verboden. Wilt u weten hoe u wél zelf ratten uit uw huis kunt krijgen? Lees dan onze tips in deze blog!

Waar komen ratten op af?

Het liefst verstoppen ratten zich in parken, riolen en kruipruimtes. Zowel ratten als muizen komen op voedsel en warmte af en daarom worden ratten dus ook aangetrokken door onze warme huiselijke omgeving vol met voedsel. U kunt overlast van ratten in uw eigen huis voorkomen door ervoor te zorgen dat de ratten geen opening hebben om uw huis te betreden. Laat daarnaast voedselresten niet in de open lucht liggen, maar zorg dat u deze resten wegstopt in bijvoorbeeld afsluitbare bakken.

Ratten voorkomen

Ratten voorkomen is altijd beter dan bestrijden. U wilt de viezigheid die de rat met zich meebrengt in huis natuurlijk buiten houden. Gelukkig hebben wij van Bestrijdingongedierte een aantal tips om ratten overlast in huis te vermijden.

Tip 1: Sluit luchtgaten af

Allereerst is het belangrijk dat u luchtgaten dicht maakt. Hoe meer luchtgaten afgesloten worden, hoe minder ingangen de rat heeft. Zorg er wel voor dat de ventilatie van uw huis hierdoor niet verloren gaat.

Tip 2: Stop voedsel en voedselresten goed weg

Onze tweede tip is om voedsel goed weg te stoppen om eventuele ratten in huis tegen te gaan. Afval rondom uw huis kan er namelijk voor zorgen dat ratten massaal op uw woning afkomen. Dus zorg dat zowel afval als voedselresten onbereikbaar in een afvalbak worden gedeponeerd.

Tip 3: Bescherm dierenverblijven met gaas

Heeft u bijvoorbeeld dierenverblijven in uw tuin, zorg er dan voor dat deze gebieden worden afgesloten door middel van gaas. Ratten komen namelijk ook op dierenvoer af en zullen zich een weg willen banen richting uw dierenverblijven. Met behulp van gaas beschermt u de dieren en het dierenvoer tegen deze indringers.

Ratten bestrijden

Wanneer u ratten heeft geconstateerd in of rondom uw woning, dan is het hoog tijd om actie te ondernemen. Ratten zijn namelijk dieren die u liever niet in uw woning wilt hebben.

Zoals eerder beschreven, mag u zelf geen gif gebruiken om de ratten te bestrijden. Naast het feit dat rattengif niet goed is voor het milieu, kan bij verkeerd gebruik van rattengif een resistentie ontstaan bij ratten. Dit is natuurlijk iets wat wij als mensheid het liefst willen voorkomen, want resistente ratten zijn nog moeilijker te bestrijden. Daarbij kunnen ook beschermde dieren en huisdieren het slachtoffer worden van rattengif.

rat thuis

Vallen voor rat in huis

Wanneer u toch besluit om zelf te werk te gaan, kunt u eventueel gebruik maken van rattenvallen, om zo de ratten in huis of ratten in uw tuin te kunnen vangen. Een belangrijke tip die wij u willen meegeven, is dat u bij het plaatsen van rattenvallen gebruik hoort te maken van handschoenen. Zodra er mensengeur op de val zit, bestaat de kans er dat de rat in uw huis of de rat in uw tuin niet hapt naar uw rattenval. Ratten zijn namelijk erg voorzichtige dieren en zullen de geur van mensen vermijden.

Schakel een dierbestrijder in

Omdat het aanpakken van ratten een precieze klus is, is het in elk geval aan te raden dat u bij het opmerken van ratten kiest voor een plaagdierbestrijder. Bij het bestrijden van ongedierte kunt u bij Bestrijdingongedierte terecht. Bestrijdingongedierte zorgt er namelijk voor dat de ratten op een professionele en milieuvriendelijke manier worden bestreden. Daarbij voorzien wij u niet alleen van een snelle en kwalitatief goede service, maar geven wij u na afloop ook een paar preventie tips, zodat u ratten in huis in de toekomst kunt voorkomen.

Uw omgeving inlichten over ratten in huis

Bij het constateren van ratten in uw huis, of ratten in uw tuin, hoeft dat niet meteen te betekenen dat u de aanstichter bent van de komst van deze knaagdieren. De kans bestaat ook dat uw buren een rol spelen in het ontstaan van ratten in en rondom uw huis. Daarom is het verstandig en vriendelijk wanneer u meteen uw buren op de hoogte stelt van het probleem. Wanneer u last heeft van ratten, bestaat er namelijk altijd de kans dat uw buren hier ook mee te maken krijgen, of zelfs al last van hebben. Probeer dan eventueel samen de oorzaak te vinden, zodat u op de beste manier de ratten kunt bestrijden. De specialisten van Bestrijdingongedierte hebben de kennis en expertise om te herkennen of de ratten alleen in uw huis voorkomen of dat er mogen een rattenplaag aanwezig is in uw omgeving.