Niemand vindt het fijn om ongedierte in zijn of haar huis te hebben. Een van de meest voorkomende soorten ongedierte zijn vlooien. De meeste vlooien zitten in kieren en naden verstopt en kunnen dus ongemerkt uw huis binnendringen. De meeste vlooien vinden mensen in de woon- en slaapkamer omdat hier veel kieren en naden zitten. Denk bijvoorbeeld eens aan het tapijt of aan de bank. In deze blog leest u alles over hoe u vlooien in huis kunt herkennen én hoe u vlooien moet bestrijden.
Vlooien in huis herkennen
Om antwoord te kunnen geven op de vraag “wat te doen bij vlooien in huis?” moet u eerst vlooien in uw huis kunnen herkennen. Allereerst kunt u ze herkennen aan hun grootte. Vlooien zijn namelijk nogal klein. Zo wordt een volwassen vlo niet groter dan 3 millimeter. Naast de lengte kunt u ze ook herkennen aan hun kleur. Vlooien zijn vaak rood of bruin van kleur. Ook zijn vlooien te herkennen aan hun manier van bewegen. Ze verplaatsen zich door te springen. Deze manier van bewegen zorgt ervoor dat vlooien snel opvallen wanneer ze uit hun schuilplaatsen komen.
Vlooien vindt u in de meeste gevallen in kieren en naden, maar zijn vooral gevreesd om hun aanwezigheid tussen haren. Vlooien kunnen ook voorkomen in uw haren of de haren van uw huisdier. In een korte coupe zijn minder snel vlooien te vinden. Heeft uw huisdier vlooien, dan merkt u dit gelijk aan het gedrag. Uw huisdier zal zich namelijk meer gaan krabben dan gebruikelijk. Ook kunt u erachter komen dat uw hond of kat vlooien heeft door uw huisdier regelmatig te kammen met een speciale vlooienkam. Ondanks dat huisdieren vaak een bron zijn van vlooien, is het ook mogelijk dat u vlooien in huis heeft zonder dat uw huisdieren heeft. Vlooien kunnen zich namelijk ook via mensen verplaatsen.
Wat te doen bij vlooien in huis?
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen tegen vlooien in uw huis. Zo zou u bijvoorbeeld uw huis preventief vaker kunnen stofzuigen. Door het stofzuigen van uw vloer, tapijt en meubels zuigt u de eitjes van de vlo op en voorkomt u dat er een vlooienplaag ontstaat. Let er wel op dat u de stofzuigerzak gelijk weggooit na het schoonmaken omdat de eitjes niet altijd stuk gaan in de zak. De vlooienplaag zal zich in zo’n geval dus enkel verplaatsen naar de stofzuigerzak.
Naast het stofzuigen is het ook aan te raden om uw textiel in huis regelmatig te wassen. Denk bijvoorbeeld aan het wekelijks wassen van uw dekens, kussens, kleding, tapijt. Om vlooien te bestrijden is het aan te raden om alles zo heet mogelijk te wassen. Hou hierbij wel rekening met de kwaliteit van uw kleding en de wasvoorschriften. Als u bepaalde kleding niet heet mag wassen, kunt u het ook in een afgesloten zak op een lagere temperatuur wassen. Door een tekort aan zuurstof zullen alle vlooien uiteindelijk ook op een lagere temperatuur in een waszak uitsterven.
Als u al het textiel in huis al gewassen en gestofzuigd heeft en u nog steeds last heeft van vlooien, kunt u nog altijd bestrijdingsmiddelen gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld vlooienspray, vlooienpoeder of vlooienbanden op de markt verkrijgbaar. Dit is onze laatste tip omdat het ook de minst effectieve is. Naarmate de tijd vordert en u vaker deze middelen gebruikt heeft, zal het namelijk minder effectief worden. Vlooien worden namelijk resistent tegen deze bestrijdingsmiddelen.
Hoe komt u van vlooien af in huis?
In het geval dat u last blijft houden van vlooien en het erop lijkt dat uw acties geen effecten hebben, adviseren wij een ongedierte bestrijder in te schakelen. Wij zijn een professionele ongediertebestrijder en wij hebben de kennis en expertise om u te helpen met uw ongedierte probleem. Heeft u na het lezen van deze blog nog steeds moeite met het herkennen van ongedierte, gebruik dan hier onze ongediertewijzer of neem contact met ons op voor het herkennen, verweren én bestrijding van het beestje.