Wat zijn de verschillende tussen muizen en ratten? Zo herken je ze!

De klok is een uur terug en de winterperiode is definitief van start gegaan. Tijdens de winter gaan knaagdieren, zoals muizen en ratten, vaak op zoek naar warm onderdak. Dit vinden ze vaak in huizen. Maar hoe weet je of de overlastgevers bij jou in huis een rat of een muis is? Wij leggen het graag aan je uit, want muizen bestrijding of ratten bestrijding kan je beter overlaten aan een professional!

muizen-overlast-bestrijden
muizen-bestrijden-netwerknv

Hoe herken je ratten in huis?

Ratten zijn er in diverse soorten, zo heb je de bruine rat, zwarte rat, muskus rat, etc. De meest voorkomende soorten ratten in Nederland zijn de bruine en zwarte rat. Maar hoe herken je deze ratten? De bruine rat is een echte cultuurvolger. Waar wij mensen zijn is de bruine rat ook. De bruine rat heeft meestal een grijsbruine rug en een lichtere buik. De snuit van een bruine rat is vaak ook wat stomper dan die van bijvoorbeeld de zwarte rat. De bruine rat kan je het beste herkennen aan de dikke, vrijwel kale staart.

Zwarte ratten komen voornamelijk voor in havengebieden, zoals bijvoorbeeld Rotterdam en in delen van Noord-Brabant en Limburg. Ze gaan vaak op zoek naar hoge droge plaatsen, maar soms leven ze ook onder fundering van woningen en aan boord van schepen. De zwarte rat heeft een spitse snuit met grote kraalogen. Ook heeft de zwarte rat grote oren. Net zoals de bruine rat heeft de zwarte rat ook een lange staart. De staart van een zwarte rat is enkel dun in tegenstelling tot de staart van de bruine rat.

Hoe herken je muizen?

Muizen vallen net zoals ratten onder de knaagdieren. In Nederland leven verschillende muizen, maar de bekendste is de huismuis. Naast de huismuis leven ook molmuis, spitsmuis en veldmuis in Nederland. Huismuizen hebben vaak een slanke bouw, spitse kop en grote oren. De huismuis heeft daarnaast ook kraalogen en een lange staart. De huismuis is vaak tussen de 7 en 10 cm lang en hierdoor kunnen zich gemakkelijk door kleine gaten en kieren verplaatsen. Wanneer muizen in een stoffige omgeving zich verplaatsen laten ze een spoor van ‘buiksmeer’ achter.

Welk knaagdier heb ik in huis?

Help ik heb knaagdieren in huis? Maar zijn het nou ratten of muizen? Wanneer je de overlastgevers niet hebt gezien dan is kunnen we kijken naar de knaagschade. De schade van muizen verschilt namelijk dan de schade van ratten. Zoals hierboven aangegeven laten muizen sleepsporen achter ook zie ja vaak knaagsel in je huis liggen van onder meer isolatiematerialen. Ratten maken voornamelijk knaagschade aan onder andere verpakkingsmaterialen, hout vloeren, houten wanden en dakbeschot. Ratten in huis kunnen echt als rust verstorend worden beschouwd.

Muizen en ratten bestrijding

Wilt u geen overlast meer ervaren van muizen en/of ratten? Onze plaagdierspecialisten controleren uw woning op mogelijke ingangen voor knaagdieren. Zij geven u advies en voeren kleine weringsmaatregelen uit. Heeft u knaagdieren in huis? Laat deze dan zo spoedig mogelijk bestrijden. Muizen bestrijding en ratten bestrijding doet u natuurlijk bij ons! Maak een afspraak met onze specialisten via 078-622 22 47 of mail ons!

Last van ander ongedierte?

Elk soort ongedierte vraagt om een ander plan van aanpak. Het ene beestje is makkelijker te bestrijden dan de ander. De bestrijdingsdienst bekijkt daarom eerst de grootte, de plaats en de hoeveelheid van het ongedierte. We bekijken samen met u wat ervoor nodig is om het ongedierte voorgoed te bestrijden!

Netwerk NV

Bestrijdingongedierte.nl is onderdeel van Netwerk NV. Dé specialist in ongediertebestrijding voor bedrijven en particulieren.

Netwerk NV Plaagdiermanagement is een dochteronderneming van de firma Netwerk NV. Netwerk NV is gespecialiseerd in afvalinzameling en verwerking voor bedrijven, daarnaast richten zij zich op een diversiteit aan reinigingsactiviteiten. Lees hier meer over Netwerk NV.