Muizen en ratten overlast

Heeft u de afgelopen maanden overlast ervaren van muizen of ratten? Dan bent u niet de enige! In verband met de getroffen Corona maatregelen hebben veel mensen vanuit huis gewerkt. Doordat u nu meer thuis was, heeft u waarschijnlijk sneller aan de bel getrokken. U ziet en hoort de plaagdieren namelijk sneller dan wanneer u minder thuis bent.

Daarnaast was helaas veel horecabedrijven dicht, enkel voor afhaal waren veel restaurants geopend. Ratten en muizen zijn altijd op zoek naar voedsel en dit was nu bij mensen thuis te vinden. Hierom hebben veel mensen overlast ervaren van deze diersoorten. Het KAD gaf een interview aan het NOS over de mogelijke oorzaken van de stijging van het aantal meldingen van plaagdieren bij particulieren.

rat-overlast-bestrijden
rat-overlast-bestrijden-iso

Het verschil tussen muizen en ratten

Muizen en ratten zijn knaagdieren en beide plaagdieren veroorzaken veel schade door hun scherpe hoektanden in bovenkaak. Zowel de muizen als de ratten hebben korte pootjes en een lange staart.

Nederlandse muizen zijn 3 cm tot 10 cm groot en zijn te herkennen aan hun grote oren. De nestjes van muizen zitten vaak in holletjes. Wist je dat je hun uitwerpselen herkent aan de puntige uiteinden.

Daarentegen zijn ratten een stuk groter dan muizen. Ratten worden 16 cm tot 40 cm groot. Ze hebben een dikke kale staart en kleine oortjes. Bruine ratten zitten liever dichterbij de grond. Hun nestje zit dichterbij de grond. De uitwerpselen van de ratten zijn banaanvormig.

Muizen zijn sneller volgroeid dan de ratten. Hierom werpen zij meer en vaker jongen dan ratten. De jongen van knaagdieren zijn blind en haarloos. De jongen zijn dus compleet afhankelijk van zijn of jaar moeder voor voedsel en bescherming.

De huismuis werpt ongeveer 4 tot 16 jongen per nest en hebben ongeveer 7 tot 8 nesten per jaar. Ratten werpen 7 tot 8 jongen per nest. Ratten hebben 3 tot 6 nesten per jaar.

Hoe voorkomt u muizen en ratten?

Knaagdieren zijn echte overlastgevers. Onze plaagdierspecialisten geven u graag advies hoe u deze overlastgevers kan verjagen.

Muizen verjagen in uw woning
Creëer een leefomgeving die niet aantrekkelijk is voor muizen. Laat geen afval staan en hou uw leefomgeving schoon. Levensmiddelen kan u het beste bewaren in blikken of plastic bakken.

Ratten weren in uw woning
Ratten hebben een hekel aan jagende katten en oplettende honden. In kleine ruimtes kan u werken met ultrasone geluiden. Ratten houden hier echt niet van. Sommige mensen zeggen dat ratten ook een hekel hebben aan verschillende geuren, zoals bijvoorbeeld zwarte peper of eucalyptus, dit is echter nooit bewezen.

Last van andere ongedierte?

Elk soort ongedierte vraagt om een ander plan van aanpak. Het ene beestje is makkelijker te bestrijden dan de ander. De bestrijdingsdienst bekijkt daarom eerst de grootte, de plaats en de hoeveelheid van het ongedierte. We bekijken samen met u wat ervoor nodig is om het ongedierte voorgoed te bestrijden!

Netwerk NV

Bestrijdingongedierte.nl is onderdeel van Netwerk NV. Dé specialist in ongediertebestrijding voor bedrijven en particulieren.

Netwerk NV Plaagdiermanagement is een dochteronderneming van de firma Netwerk NV. Netwerk NV is gespecialiseerd in afvalinzameling en verwerking voor bedrijven, daarnaast richten zij zich op een diversiteit aan reinigingsactiviteiten. Lees hier meer over Netwerk NV.