Ratten zijn dieren die erg schuw zijn. Dit is dan ook de reden dat ze voornamelijk ’s nachts actief zijn. Heel soms kunt u ze echter ook overdag spotten en weet u ook meteen hoe een rat eruitziet. Ratten houden van vochtige plekken en dit is dan ook de reden dat ze vaak in het riool te vinden zijn. Vanuit het riool gaan ze dan op zoek naar eten. Ratten zijn namelijk alleseters en kunnen leven van etensresten en ander afval. Ze zijn dan ook vaker te vinden in huizen, restaurants, of stortplaatsen, maar ook bijvoorbeeld in schuren of velden. Als u veel last heeft van ratten, lees dan snel verder! In deze blog behandelen we hoe u het beste ratten kunt bestrijden en hoe u in de toekomst kunt voorkomen dat u last krijgt van deze vervelende knagers.  

Hoe zien ratten er uit?  

Zoals u misschien al wist, lijken ratten best veel op muizen. Het belangrijkste kenmerk waarmee u ratten van muizen kunt onderscheiden, zijn de staarten. Ratten hebben doorgaans een langere, dikkere staart. Ook kunt u aan uitwerpselen herkennen of u te maken heeft met een rat of een muis. Kleine spitse uitwerpselen zijn van een muis, terwijl grotere dikkere uitwerpselen vaak van een rat zijn.  

 Hoewel de bruine rat tot voor kort de meest voorkomende rattensoort was, is de zwarte rat ook in opmars. Net als zijn bruine soortgenoot kan hij af en toe voor flinke overlast zorgen.  

Maatregelen tegen ratten 

Het is verboden om ratten met gif te doden. U kunt echter wel bijvoorbeeld klemmen of vangkooien gebruiken om ratten te vangen. Helaas zijn ratten erg schuw en daarom werken deze middelen niet altijd. Dit is dan ook de reden dat wij aanraden om te beginnen met een paar simpele maatregelen om uw huis en tuin zo onprettig mogelijk te maken voor ratten. Volg hiervoor de volgende tips:  

Minder rommel tegen ratten overlast 

Zorg voor zo weinig mogelijk rommel in en rondom het huis. Op deze manier hebben de ratten geen materiaal om een nest te maken.  

Eten bewaren 

Bewaar eten altijd in goed afgesloten bakken, ook als het in de schuur of garage staat. Zelfs als u etensresten in een keukenkast bewaart, weten ratten hun weg te vinden naar uw keuken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.  

Vuilniszakken opruimen 

Zet vuilniszakken nooit zomaar ergens neer, maar gooi afval gelijk in de daarvoor bestemde vuilbak.  

Houd uw tuin schoon 

Ruim eventueel fruit op dat van bomen is gevallen. Ratten komen vaak eerst naar uw tuin en zoeken vervolgens een weg om uw huis binnen te dringen. Een opgeruimde tuin is dus vaak al het halve werk.  

Let op dierenvoer 

Geef vogels of kippen niet te veel eten zodat ze het in een keer op kunnen eten. Zo voorkomt u dat ratten in uw tuin komen om van het overgebleven dierenvoer te snoepen. 

Kortom: het is vooral belangrijk dat er geen eten voor ratten beschikbaar is in en rondom uw huis én dat ratten geen mogelijkheid hebben om een nestje te maken.  

Ratten vangen 

Als u toch last blijft houden van ratten rondom uw huis, kunt u overgaan op het plaatsen van een klem of een vangkooi. Zorg ervoor dat u deze plaatst op een van de looppaden van de ratten. Dit brengt echter risico’s met zich mee voor kinderen of huisdieren wanneer zij in de buurt kunnen komen van deze klem of val. In dit geval raden we u dan ook aan om een professional in te schakelen voor het bestrijden van de ratten. Wij hebben ervaring in het vangen van ratten en we zullen u dan ook veel zorgen besparen. Wij weten precies hoe we uw rattenplaag moet aanpakken. Wilt u een afspraak inplannen om met ons te kijken hoe wij u kunnen helpen? Klik dan hier om een afspraak te maken.