Kan een rat of muis ziektes overbrengen?
De een heeft grote problemen met muizen en ratten, de ander vindt het schattige beestjes. Sommige mensen weten zelfs niet wat het verschil is tussen muizen en ratten. In het algemeen zijn mensen niet blij met muizen of ratten in hun omgeving en dit is ook meer dan terecht. Buiten dat de beestjes namelijk niet hygiënisch zijn, kunnen ratten en muizen ook nog eens ziektes overbrengen op mensen. In deze blog kom je meer te weten over welke ziektes muizen en ratten precies kunnen overbrengen op de mens en hóe ze dit doen.
Rat ziektes
Ratten worden in het algemeen gezien als vieze dieren. Ze zijn verre van populair en kunnen ook ziektes overdragen naar de mens. Er zijn verschillende rat ziektes, die wij hieronder op een rijtje hebben gezet.
Ziekte van Weil
De ziekte van Weil is een vrij zeldzame ziekte, maar besmetting blijft mogelijk. Symptomen van de ziekte zijn:
- Plotselinge hoge koorts
- Koude rillingen
- Overgeven
- Spierpijn
- Buikpijn
- Heftige hoofdpijn
De ziekte wordt verspreid via een bacterie. Deze bacterie wordt vaak gedragen door ratten en komt terecht in het riool water of open water. Mensen die dus in of nabij dit water werken, hebben een verhoogd risico op ratten ziektes.
Het Hantavirus
Een rat kan naast de ziekte van Weil nog meer ziektes overdragen. Zoals bijvoorbeeld het Hantavirus. Er zijn een flink aantal variaties op dit virus, maar ratten dragen met name het Seoul Hantavirus. Deze ziekte verspreiden ze via hun urine, speeksel en ontlasting.
De meeste mensen die besmet worden met dit virus, ook al zijn dat er dat tegenwoordig nog maar weinig, ervaren griepachtige klachten. Bij een enkeling zorgt het virus ook voor nier- en/of leverklachten. Meestal vallen de symptomen echter mee en het gros van mensen die besmet raken met het Hantavirus zullen er niks of nauwelijks iets van merken. In een enkel geval is er een ziekenhuisopname nodig, maar vaak verloopt de infectie mild.
Niet besmet raken
De beste manier om ervoor te zorgen dat je niet besmet raakt met het Hantavirus is om ratten zoveel mogelijk te weren. Zorg ervoor dat opgeslagen voedsel op een veilige, luchtdichte plaats ligt en laat geen voedselresten achter op de vloer, hier komen ratten namelijk op af.
Zorg er verder voor dat de dieren geen gemakkelijke schuilplaats in je tuin of huis kunnen vinden. Heb je toch ratten thuis? Lees dan even deze blog over het bestrijden van ratten.
Muis ziektes
Muizen kunnen ook ziektes overbrengen op de mens. Vaak zijn dit andere ziektes dan ratten, maar dit is niet altijd het geval!
Het Hantavirus
Zo kunnen muizen ook het Hantavirus overdragen op de mens, echter is dit bij de muis wel een andere variant. Zij kunnen de muis ziektes Puumalavirus en Tulavirus overbrengen op de mens. Deze virussen hebben hetzelfde effect als de variant die ratten over kunnen dragen en moeten uiteraard zoveel mogelijk vermeden worden.
Salmonellose
Verder kunnen muizen andere muis ziektes dragen zoals Salmonellose en Leptospirose. Muizen kunnen Salmonellose verspreiden dankzij de Salmonellabacterie. De effecten van een besmetting zijn niet altijd even heftig, maar een besmetting kan buikkrampen, misselijkheid en diarree veroorzaken. De ergste klachten bij een besmetting beginnen meestal na 6 tot 72 uur vanaf het moment van besmetting.
Leptospirose
Zoals genoemd kunnen muizen ook Leptospirose overbrengen op de mens. Dit is een ziekte die veroorzaakt wordt door Leptospiren, een verzamelnaam voor 22 soorten ziekteverwekkers. Bij besmetting met deze muis ziekte krijgt men vaak last van hoge koorts, spierpijn en rode ogen. In sommige gevallen ontstaat er een leverontsteking.
Hygiëne
Ook bij muizen is het van belang dat je huis hygiënisch is. Muizen komen af op slecht opgeruimde woningen of panden en het is daarom handig deze leefomstandigheden niet te creëren voor de muis. Maak regelmatig schoon en zorg vooral dat er geen voedselresten te vinden zijn.
Mocht je toch muizen thuis hebben en ergens uitwerpselen of een dode muis vinden, doe dan vooral handschoenen aan voordat je het opruimt. Op die manier zal je niet besmet raken met eventuele ziektes die de muis draagt. Lees voor meer informatie over muizen in huis deze blog.