Schattig of niet: een muizenplaag, of rattenplaag kan voor een hoop irritatie en overlast zorgen in uw huis of op uw werk. De belangrijkste reden dat u op korte termijn niet meer te maken heeft met één muis, maar met meerdere, is dat muizen zich heel snel voortplanten. De muizenplaag op tijd herkennen is dus essentieel. Wij leggen u graag nog meer uit over de oorzaken van een muizen plaag en wat u in de toekomst kunt doen om deze te voorkomen.

Dit zorgt voor een muizenplaag

Er zijn een paar redenen waarom muizen uw huis of tuin opzoeken. In de meeste gevallen zijn het hygiënische redenen of heeft het te maken met uw afval. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat uw vuilnisbakken niet goed zijn afgesloten en hier voedselresten in te vinden zijn. Daar zijn muizen namelijk dol op. Ook wanneer u een open container heeft, is de kans op een muizenplaag erg aanwezig. Hetzelfde principe geldt als er in uw woning nog op andere plekken voedselresten te vinden zijn, van verpakkingen tot de kleinste kruimels. Schoonmaken is dus heel belangrijk!

Muizen zijn eveneens dol op warme plekken en daarom zijn woningen voor hen ideaal om te bivakkeren. Muizen zijn kleine diertjes die in de kleinste gaten en gangetjes hun weg weten te vinden. De kans dat zich in uw huis een muizenplaag vormt, is dan ook groter wanneer er vele kiertjes en ruimtes zijn waar de muizen in kunnen kruipen.

Hoe herken ik een muizenplaag?

Zoals u al had gelezen, is het goed om een muizenplaag zo snel mogelijk te herkennen, zodat u deze meteen kunt aanpakken. Maar hoe herkent u muizen in huis? Zodra u een muis ziet, moet u natuurlijk ingrijpen. Echter zitten de muizen het liefst in hun holletje, dus een muis op heterdaad betrappen is vaak lastig. Toch zijn er andere aanwijzingen. Zo kunt u aangevreten voedselresten vinden, maar ook aangeknaagde verpakkingen, kabels en meubels. Daarnaast is het belangrijk om stappen te ondernemen als u piepende geluiden hoort in muren, plafonds of vloeren. Dat zijn namelijk de favoriete plekken van muizen.

Hoe kan ik muizen bestrijden?

U kunt muizen op meerdere manieren bestrijden. Heeft u slechts één muis opgemerkt? Dan kan het plaatsen van een muizenval of wat muizenkorrels al helpen. Er bestaan ook diervriendelijke vallen die u kunt hergebruiken, waarbij u de muis enkel vangt en op een andere plek kunt uitlaten. Vermoedt u echter dat er meerdere muizen zijn? Dan raden we u aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. In dat geval bent u aan het juiste adres bij Bestrijdingongedierte. Wij kunnen u namelijk helpen om van ieder ongedierte af te komen zoals onder meer vliegen, bedwantsen, ratten, motten en de houtworm.

Hoe kunt u in het vervolg een muizenplaag voorkomen?

Zoals we net al aangaven ligt de oorzaak van een muizenplaag vaak bij onafgedekt eten en afval. Hier kunt u dus zelf iets aan doen. Ruim alle voedselresten dan ook zo snel mogelijk op en gooi ze weg in een afgesloten prullenbak. Bewaart u het afval of de resten in een afvalzak? Maak deze dan meteen dicht.

Let ook goed op geopende verpakkingen, bijvoorbeeld van meel of hagelslag. Zorg ervoor dat u deze goed sluit als u de verpakking terugzet in uw keukenkast of gebruik hersluitbare bakjes en kommetjes om deze in te bewaren. Daarnaast zijn ook schoonmaakklusjes zoals stofzuigen belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen kruimel meer te vinden is voor de beestjes. Als professioneel ongediertebestrijder zullen wij u ook nog enkele andere tips geven nadat we in uw huis een muizenplaag hebben aangepakt. Zo weet u zeker dat uw huis voortaan muisvrij zal blijven!