mRatten en muizen zijn misschien wel de hardnekkigste soorten ongedierte. Ze zorgen voor veel overlast, zijn erg aanwezig en brengen veel ziektes met zich mee. Als je last hebt van ratten of muizen wil je hier dan ook snel weer klaar mee zijn. Soms is het echter lastig om te bepalen of je te maken hebt met ratten of muizen. Je kunt namelijk al snel de indruk krijgen dat je last hebt van muizen terwijl je met ratten te maken hebt, en andersom. Gelukkig kun je op een makkelijke manier erachter komen om welke van de twee het gaat. Een eenvoudige manier om de daders te identificeren, is door te kijken naar de muizen of ratten uitwerpselen. Wat je precies moet weten, leggen we je graag uit.

Hoe zien de uitwerpselen van ratten eruit?

De uitwerpselen van ongedierte kunnen heel erg op elkaar lijken, maar toch zijn er kenmerken waarmee je ze van elkaar kunt onderscheiden. Bij ratten heb je te maken met middelgrote keutels die kunnen variëren in lengte, maar meestal rond de 2 cm lang zijn. Verder hebben deze keutels een bruingrijze kleur. Ten slotte kun je rattenkeutels ook herkennen aan de hoeveelheid. Ratten leggen namelijk 40 tot 50 keutels per dag en in veruit de meeste gevallen liggen deze keutels in kleine groepjes bij elkaar. Tenslotte kun je de uitwerpselen van een rat herkennen aan stank en het achter laten van een vettige laag, genaamd buiksmeer. Deze vettige laag zit, net als de uitwerpselen zelf, vol met bacteriën. Raak deze uitwerpselen dan ook niet met je handen aan!

Welk ongedierte zorgt voor meer ellende?

Ondanks ratten over het algemeen voor meer overlast zorgen, zijn ook muizen net zoals ratten echte ziekteverspreiders en kunnen ze flinke schade aanrichten. Muizen knagen aan veel voorwerpen en dus kunnen ze bepaalde objecten, eten, maar ook aantasten. Soms dragen ze de ziekte van Weil bij zich, een ernstige ziekte die grote gevolgen kan hebben.

Hoe zien de uitwerpselen van een muis eruit?

Net zoals ratten zullen ook muizen hun uitwerpselen achterlaten en net zoals rattenpoep zullen ook deze vol zitten met ziektes. Echter zien muizenkeutels er heel anders uit. Bij rattenpoep heb je te maken met grote en stevige bruin/grijze keutels, terwijl je bij muizen vooral last hebt van hele kleine rijstvormige keutels. Je zult deze keutels vaker in groepen tegenkomen. Ook de dikte van deze uitwerpselen verschilt met die van een rat. Muizen uitwerpselen zijn max 2 tot 5 millimeter dik en laten geen vettige laag achter. Hierdoor zijn deze dus ook makkelijker op te ruimen en zullen ze doorgaans zorgen voor minder schade.

Hoe ruim je het op?

Natuurlijk wil je de uitwerpselen van ratten of muizen zo snel mogelijk opruimen, maar hoe kun je dit het beste doen? Ten eerste raden wij aan om nooit de uitwerpselen met je blote handen op te pakken, omdat de uitwerpselen van een rat of muis vol zitten met ziektes. Wanneer jij de uitwerpselen aanraakt kunnen deze ziektes zich makkelijk verspreiden en zelfs in je lichaam komen. Het is dan ook beter om handschoenen aan te doen voordat je aan de uitwerpselen van een rat gaat zitten. Zo houd je namelijk de ziektes beter tegen.  Ook raden we aan om de spullen die in aanraking zijn gekomen meteen te ontsmetten of weg te gooien. Zo voorkom je dat de ziektes zich verder kunnen verspreiden. Gebruik je dus een veger en blik voor het opruimen van ratten uitwerpselen, dan is het een goed idee om deze vervolgens schoon te maken of te ontsmetten. Lees hier wat je kan doen tegen ratten in huis.

Wat moet ik nog meer doen?

Ratten en muizen kunnen zich snel door je huis verspreiden en voor grote problemen zorgen. Het is dan ook een goed idee om meteen, na het zien van muizen of ratten uitwerpselen, een ongediertebestrijder te bellen. Vervolgens zal deze je helpen om de plaag te verdelgen en bij de bron aan te pakken, zodat een nieuwe verspreiding kan worden voorkomen. We raden in elk geval af om dit zelf proberen op te lossen, want soms kan dit zorgen voor blijvende schade aan huis zonder dat het probleem bij de kern is aangepakt. Wil je meer weten over onze ongediertebestrijding? Neem dan een kijkje op onze diensten pagina of neem vrijblijvend contact met ons op!