Of het nu zomer of winter is, wanneer u last heeft van jeuk door insectenbeten, is dat nooit fijn. Er zijn tal van insecten en dieren die u kunnen bijten waardoor u last krijgt van jeuk. Dit gebeurt veelal in de zomer of in beboste gebieden. Maar wat moet u nou doen wanneer u last heeft van jeuk door insectenbeten? Welke insecten bijten of zuigen waardoor u jeuk kunt krijgen? In deze blog vertellen wij u alles wat u moet weten omtrent insecten en hun beten!

Welke dieren veroorzaken jeuk door insectenbeten?

De volgende dieren kunnen u bijten, steken of zuigen uit zelfverdediging of ter voeding. Let wel op, dit zijn de meest voorkomende dieren. Speciale diersoorten die niet regelmatig voorkomen, staan niet op deze lijst:

  • Bijen, wespen en horzels
  • Muggen
  • Vlooien
  • Dazen
  • Teken
  • Mieren
  • Steekvliegen

Wat helpt tegen insectenbeten?

Er van uitgaande dat u geen allergische reactie van insectenbeten krijgt, heeft u over het algemeen zelden medicijnen nodig voor een beet. Daarnaast is er ook een kleine misvatting: niet alle insectenbeten zijn daadwerkelijk beten. Sommige insecten steken of zuigen waardoor er jeuk ontstaat. Of, om nog specifieker te zijn, is het doorgaans niet de ‘beet’ die jeuk veroorzaakt. Bij een insectenbeet ontstaat er jeuk doordat er een kleine dosis gif in uw huid komt, gegeven door het vriendelijke beestje natuurlijk.

insecten beten

Wat kunt u zelf doen tegen een insectenbeet?

Wat u kunt doen bij een beet, verschilt enigszins per bijtend insect. Stel voor: u wordt gestoken door een bij, wesp of horzel. Dan moet u de angel zo snel mogelijk verwijderen uit de huid. Dit kunt u het beste doen door de angel eruit te schrapen. Let wel goed op dat u niet het zakje gif wat aan de angel kan hangen, kapot knijpt! Bent u allergisch voor een van deze dieren? Ga dan zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Wanneer u gebeten wordt door een teek, moet u deze ook zo spoedig mogelijk verwijderen om mogelijke ziektes te voorkomen.

Is het een minder serieuze beet? Dan kan een koude natte doek al een goed middel tegen insectenbeten zijn. Denk bij minder serieuze beten aan beten van normale muggen, vlooien, steekvliegen of de rode mier die u vast nog kent uit uw kindertijd. U kunt er ook voor kiezen om een anti-jeuk crème te halen bij uw lokale apotheek, maar we verwachten niet dat dit nodig zal zijn.

Wat te doen tegen een insectenplaag?

Bij een ware insectenplaag raden wij u aan om een professionele ongediertebestrijder in te huren die dit probleem voor u oplost. Wanneer u het zelf probeert, is er natuurlijk de kans dat het goed gaat, maar wanneer u niet voldoende kennis heeft of het insectennest niet volledig verwijdert, komt deze vroeg of laat weer terug. Gelukkig zijn wij bij Bestrijdingongedierte een expert in het verwijderen van veel soorten insectenplagen en ongedierte. Bent u klaar met de constante jeuk door insectenbeten? Heeft u geen zin meer om constant te moeten krabben of een muggenscherm op te moeten hangen? Kijk dan eens op onze ongedierte pagina hier en ontdek of wij u kunnen helpen! Staat uw plaag er niet op? Neem dan contact met ons op om te kijken of wij u alsnog van dienst kunnen zijn.