De mug, u kent hem wel… In de zomer ontkomt men bijna niet aan de hinderlijke aanwezigheid van dit kleine diertje. Muggen kunnen ons met hun gezoem namelijk flink teisteren tijdens onze nachtrust en ons vervolgens met jeukende bultjes laten zitten. Maar hoe vaak steekt een mug eigenlijk per nacht? In deze blog gaan we dieper in op deze vraag.

Levensritme van muggen

Het leven van een mug bestaat uit verschillende levensfasen en de activiteiten van een mug variëren daarbij ook nog eens gedurende de dag. Dit komt omdat een mug overdag vaak uitrust. Muggen zijn dus juist in de avond en nacht actief, met name de vrouwtjesmuggen die bloed nodig hebben voor het produceren van eitjes.

Hoe vaak steekt een mug

Hoe vaak kan een mug steken?

Veel mensen leven met het idee dat een mug maar één keer steekt en dan verzadigd is. Dit is echter niet het geval. Vrouwtjesmuggen kunnen namelijk meerdere keren steken tijdens één voedingsbeurt. Deze muggen hebben namelijk niet alleen bloed nodig om te kunnen overleven, maar ook om de ontwikkeling van hun eitjes te kunnen bevorderen. Wanneer u dus meerdere keren gestoken wordt, hoeft dit dus niet door andere muggen gedaan te worden. Daarnaast is de kans erg groot dat dezelfde vrouwtjes mug meerdere nachten terugkomt.

Wat beïnvloedt de steekfrequentie?

Ze zeggen vaak dat het aan de persoon ligt, omdat sommige mensen nauwelijks worden gestoken en andere mensen weer heel vaak. Toch heeft de streekfrequentie, naast omgevingsomstandigheden, vooral ook te maken met onder andere de muggensoort en levensfase van de mug. Zo kunnen jonge muggen bijvoorbeeld vaker steken, omdat ze meer voeding nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Oudere muggen zullen over het algemeen minder frequent steken.

Prikproces van een mug

Het prikproces van een mug is relatief complex. De mug gebruikt namelijk haar speciale monddeel om een bloedvat te kunnen bereiken. Hierbij injecteert de mug speeksel om het bloed makkelijk op te kunnen zuigen. Het hele prikproces duurt maar enkele seconden.

hoe vaak steekt een mug

Gaat een mug dood na het steken?

In tegenstelling tot bijen, die na het steken sterven, blijven muggen in de meeste gevallen in leven na het steken. Dat zou dus kunnen betekenen dat één mug tijdens haar hele levensduur u kan blijven lastigvallen. De gemiddelde levensverwachting van een volwassen mug is 1 tot 2 maanden. Dus ondanks dat een mug niet meteen na het steken overlijdt, hebben ze geen lange levensspan.

Zo voorkomt u muggenbeten

Natuurlijk wilt u optimaal kunnen genieten van uw nachtrust en is het voorkomen van muggenbeten dan ook zeker geen overbodige luxe. Er zijn enkele effectieve en eenvoudige maatregelen die u kunt nemen om het steken te minimaliseren. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van muggen werende middelen. Dit kan muggenspray zijn, maar ook bijvoorbeeld een citroenkaars kan al een verschil maken. Daarbij kan slapen onder een muskietennet enorm helpen en is het verstandig om stilstaand water te vermijden. Al deze opties kunnen ervoor zorgen dat u ’s nachts met rust gelaten wordt.

Hoevaak kan een mug precies steken? Dat is niet precies te zeggen. Zoals vermeld, kunnen vrouwtjesmuggen ’s nachts in ieder geval meerdere keren steken en overlijdt de mug dus niet na het steken. Wanneer u preventieve maatregelen neemt, kunt u ervoor zorgen dat u muggenbeten zo veel mogelijk kunt vermijden. Merkt u dat u enorm veel last heeft van muggen en deze zelf niet kunt bestrijden? Twijfel dan vooral niet om Bestrijdingongedierte in te schakelen om professioneel uw muggen te bestrijden. Natuurlijk kunt u naast muggen ook bij ons terecht voor andere vragen of advies. In dat geval kunt u eenvoudig contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.