De eikenprocessierups is ook deze zomer weer actief

De koude lente van 2021 heeft de ontwikkeling van de eikenprocessierups vertraagd, maar door het mooie weer van de afgelopen weken is de ontwikkeling van de rups echter in een versnelling gekomen en nemen de klachten over de brandharen van de eikenprocessierups toe. De brandharen van de eikenprocessierups zorgen voor gezondheidsklachten. Om deze reden controleren veel gemeentes op de nesten van de eikenprocessierups. Netwerk NV helpt hierbij. Onze plaagdierbestrijders verwijderen de nesten volgens het Integrated Pest Management Principe.

processierups-overlast-bestrijden
processierups-overlast-bestrijden-iso

Verspreiding brandharen eikenprocessierups

De afgelopen jaren heeft Nederland veel overlast gehad van de brandharen van de eikenprocessierups. Ondanks dat veel mensen denken dat de eikenprocessierups pas sinds een paar jaar in Nederland actief is, is de eikenprocessierups volgens het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen een inheemse diersoort van Nederland. Sinds 1800 is de rups al in Nederland.

De eikenprocessierupsen voeden zich met jonge bladeren, die tot aan de naad worden opgegeten. Naast het nest wat u in de bomen ziet, zijn de kaalgevreten bladeren kenmerkend voor de eikenprocessierupsen. De eikenprocessierupsen vervellen 5 keer per jaar in de maanden april tot en met augustus, en pas na de derde vervelling veroorzaken de brandharen irritatie. Wist u dat de brandharen tot wel 8 jaar actief blijven en irritaties kunnen veroorzaken?

Klachten eikenprocessierups

Omdat de eikenprocessierups ook deze zomer actief is kan het zomaar voorkomen dat u klachten ervaart. Wanneer u in contact bent geweest met de brandharen van de eikenprocessierups adviseren onze plaagdierspecialisten om uw kleding te wassen en de haren af te spoelen door middel van lauw water of met behulp van plakband. Wanneer u veel last ervaart raden wij u aan om contact op te nemen met de huisarts.

Voorkom gevaarlijke situaties voor uw huisdieren en/of vee. De brandharen veroorzaken irritatie bij mensen, maar ook kan ook ernstige irritatie veroorzaken bij huisdieren en vee. Wanneer er een nest in de boom zit, wordt deze vaak afgezet met lint. Laat uw hond uit aan de lijn en probeer afstand te houden van de boom. Staat uw vee in de wei? Controleer de bomen op uw terrein op nesten en laat deze zo snel mogelijk verwijderen.

Bestrijding eikenprocessierups

Netwerk NV werkt met een speciale stofzuiger om het eikenprocessierupsnest uit de boom te verwijderen. De afgelopen jaren zijn er door verschillende partijen gebruik gemaakt van het middel Xentari. Dit is een giftig bestrijdingsmiddel waar Netwerk NV in het kader van het IPM-principe niet mee werkt. Heeft u een nest van de eikenprocessierups op uw terrein? Het KAD raadt u af om het nest zelf te verwijderen of te bestrijden. Schakel altijd een deskundige in die met de juiste uitrusting en middelen te werk kan gaan om eigen letsel te voorkomen. Wilt u een nest laten verwijderen? Neem contact met ons op.

Last van ander ongedierte?

Elk soort ongedierte vraagt om een ander plan van aanpak. Het ene beestje is makkelijker te bestrijden dan de ander. De bestrijdingsdienst bekijkt daarom eerst de grootte, de plaats en de hoeveelheid van het ongedierte. We bekijken samen met u wat ervoor nodig is om het ongedierte voorgoed te bestrijden!

Netwerk NV

Bestrijdingongedierte.nl is onderdeel van Netwerk NV. Dé specialist in ongediertebestrijding voor bedrijven en particulieren.

Netwerk NV Plaagdiermanagement is een dochteronderneming van de firma Netwerk NV. Netwerk NV is gespecialiseerd in afvalinzameling en verwerking voor bedrijven, daarnaast richten zij zich op een diversiteit aan reinigingsactiviteiten. Lees hier meer over Netwerk NV.