Houtworm in meubels of in balken kunnen zorgen voor een hardnekkige plaag. Kan de houtworm ongehinderd zijn gang gaan? Dan kan dit leiden tot enorme schade. Wij van Bestrijdingongedierte zeggen dan ook altijd: beter voorkomen dan genezen. We delen graag tips met u om de houtworm te herkennen en voorkomen.

Hoe ziet een houtworm eruit?

Bij houtworm denkt u wellicht aan het welbekende beeld van wormen, maar in feite gaat het bij de houtworm om een kever, namelijk de houtwormkever. Naast de gewone houtwormkever bestaan er ook nog de grote houtwormkever en de spinthoutkever. De gewone houtworm kever heeft een witgele kleur en een geribbeld lijfje. Houtwormlarven zijn vrij klein. Doorgaans worden zij niet groter dan zes millimeter. Larven van de grote houtwormkever zijn daarentegen groter en hebben een lengte van ongeveer 11 millimeter.

De larven hebben vaak haartjes op hun lijf, maar door de geringe lengte zijn deze houtwormen niet altijd goed te herkennen. De houtwormkever is ook niet groot en kunt u herkennen aan de donkerbruine kleur en een langwerpig lijfje.

Hoe herkent u een houtworm?

Vermoedt u een houtworm in of nabij uw woning te hebben? Dan gaat het doorgaans om de larven van de houtwormkever die aan houten constructies of meubels vreten. Een goede manier om te bepalen of de houtworm actief is of niet, is door alert te zijn op geluid. Als er larven zich in uw woning bevinden, dan kunt u een zacht geknaag horen. In een volgende stap zal de houtworm naast het zachte geknaag ook gaten in het hout produceren. Deze gaten zijn weliswaar maar een paar millimeter groot, maar ziet u meerdere gaten van dezelfde grootte, dan kunt u er vrijwel zeker van zijn dat er houtwormen in uw pand aanwezig zijn. Vaak ligt zaagsel op de grond bij aanwezigheid van een houtworm in uw meubels.

Kunt u uw ongedierteplaag niet zelf identificeren en bent u er niet zeker van om houtworm te herkennen? Dan raden we aan om een ongediertebestrijder in te schakelen. Een ongediertebestrijder kan u meteen vertellen of uw probleem de houtworm betreft. Een professional herkent daarbij ook of deze gaatjes er al langer zijn of dat de houtworm pas recent actief is geworden.

hoe herken je houtworm

Hoe kunt u de houtworm voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om overlast van houtwormen in uw huis of tuinhuis te voorkomen. Zo is het slim om uw vloeren of balken in uw huis te behandelen met een laagje verf, beits of lak. Hiermee voorkomt u dat de kever eitjes kan leggen in het hout. Heeft u brandhout in huis voor de open haard, dan kan de houtwormkever zich ook hierin nestelen. Bewaar het hout in dat geval niet in huis, maar bijvoorbeeld op een beschutte plek in uw tuin.

Houtworm bestrijden

Is het niet gelukt om houtworm te voorkomen? Dan raden we u aan om contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijder. In dat geval bent u bij Bestrijdingongedierte aan het goede adres. Behalve middelen tegen houtworm hebben wij ook de juiste uitrusting om kakkerlakken, mieren en bedwantsen aan te pakken. Wees ongedierte de baas en neem contact met ons op!